Nu toți patronii din România au sărăcit: cine are afaceri de acest tip stă pe munți de bani

de: Alexandru Puiu
06 07. 2023

În general, mediul privat din România traversează o perioadă nu tocmai propice, iar patronii se plâng de faptul că au probleme diverse, cele mai acute fiind cauzate de inflație, de criza dobânzilor mari și de lipsa de lichiditate, însă și lipsa de predictibilitate fiscală atârnă la fel de greu.

Se pare că avem însă și patroni care nu au probleme cu banii. Deși activează și ei în același sector privat, datorită domeniului de activitate pe care îl au par de-a dreptul imuni la crize.

În România sunt patroni și patroni. Unii au ajuns la fundul sacului, alții de-abia acum se îmbogățesc

Este vorba despre firmele al căror obiect de activitate este comerţul cu amănuntul. Statistica oficială arată, cât se poate de clar, că aceste afaceri duduie și sfidează toate crizele economiei românești, dar și pe cele de pe plan extern.

De exemplu, în cel mai recent raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS), se menționează faptul că avem parte de o creștere notabilă a cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, semn că sectorul evoluează bine.

Potrivit documentului INS, În luna mai 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna aprilie 2023, atât ca serie brută cu 7,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.

De altfel, mai arată instituția, faţă de luna mai 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna mai 2023, a crescut atât ca serie brută cu 3,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%.

Totodată, se pare că în perioada 1 ianuarie -31 mai 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-31.V.2022 atât ca serie brută cu 3,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.